Inevitable Journey

Pengembaraan Yang Membawa Kita Ke Tempat Yang Baru
Dan Yang Akan Membawa Kita Pulang

Nov 13, 2009

The Relfection Memories - Part 3

rasanya dah lama sangat tak cerita pasal post ni.
untuk keluaran ketiga ni.
saya akan ceritakan untuk korang tentang

FESTIVAL FINALE WIND ORCHESTRA 2009

tahun 2009 ini adalah tahun kebangkitan untuk sdar symphonic crew
untuk revenge atas kekalahan atau pun tak da placing untuk tahun lepas
disebabkan tak dapat pergi final.

tahun ni saya yang baru join band terus belajar banyak benda pasal band,
sebab ni lah satu-satunya piala yang berprestij peringkat kebangsaan
yang juga satu-satunya pertandingan untuk wind orchestra
bagi sekolah berasrama penuh.

pertandingan ni berlansung di
Putrajaya International Convention Centre (PICC) pada 20 Jun 09.
Sekolah-sekolah yang terpilih untuk ke final antaranya ialah;

  • Sekolah Sultan Alam Shah (SSAS)
  • Sekolah Dato' Abdul Razak (SDAR)
  • Kolej Tunku Kurshiah (TKC)
  • Maktab Melayu Kuala Kangsar (MCKK)
  • Sekolah Sultan Abdul Halim (SEMSAH)
  • SMK Ave Maria (Ave Maria)
  • Sekolah Seri Puteri (SSP)
  • Sekolah Tuanku Abdul Rahman (STAR)
Sebelum berangkat ke Sekolah Alam Shah pada hari Khamis 19.06.09
banders telah buat last show di dewan Tun Abdul Razak
sebagai tatapan terakhir untuk pelajar SDAR.






























petang tu pulak semua bersiap untuk bertolak.
barang pakaian, semua lengkap lagi-lagi our instruments.




















































sampai di SSAS malam tu
a trip with hopes from each of us.
sangat-sangat mengujakan!
tapi, sebelum gerak bas sebenarnya rosak.
nasib baik la Pak Cik Atan the driver setia tu pandai repair.
saya sempat cakap, "haa ni lah dugaan sebelum menang!!!"
then dorang Amin ramai-ramai.

Morning di SSAS.
what a nice school!
sekolah lelaki tercantik or terhensem kot. HAHA.
semua, waww and,
we had our breakfast with thousands of smiles!




















then, semua banders gathered.
dan bergerak ke Pavilion SSAS.
tujuan ke pavilion untuk sesi bermaafan
sesama ahli band.







































ni my batch! sayang korang gler kot. sumpah tak tipu.































































































































haha. inilah dia saatnya.
it supposed to be sad in the mood of forgiveness.
and yet, it was.
saya tak la nangis sebab tak berapa faham "kisah" mereka ni.
tapi mostnya cover kot. huhu.

then, petang tu pulak kami bersiap-siap pakai baju cheer.
pergi ke PICC untuk rehearsel.














































































time rehearse tu ada buat undian untuk pilih sekolah mana buat persembahan
dulu. syukur, SDAR dapat tempat ke-8 iaitu yang terakhir.
walaupun terakhir tapi kami percaya yang
kamilah yang akan ubah ranking untuk pertandingan esok!

Pagi sabtu 20th June!
hari yang dinantikan telah tiba.
semua stok muka cuak sangat.
malam tu pulak aku asyik tengok budak2 muka frust,
depress, menangis dan macam-macamlah.
lagi-lagi untuk para seniors tu.

lepas breakfast pagi tu, kitorang diminta gather semula untuk buat
the last show, untuk bagi semangat balik,
rasanya bergema satu SSAS tu.





















masa sampai je di PICC,
kitorang terus tukar baju and bersiap-siap.
keadaan masa tu sangatlah mess.
kitorang diberi bilik khas tapi kena kongsi dengan SSAS,
masing-masing tak nak kalah tu
baik dari segi dress up sampai la muka tebal masing-masing.
HAHA =)




















































THE SHOW

As the last team to perform,
SDAR SC menjadi favourite bagi penonton,
dengan lagu yang sangat extraordinary BULGARIAN DANCE,
sebabnya sekolah ni telah menunjukkan kehebatannya kebelakangan ni,
walaupun tahun lepas kami kalah,
tapi tetap menjadi favourite selain Sekolah Sultan Alam Shah dan
Sekolah Seri Puteri yang menjadi johan pada tahun lepas.
buktinya, masa persembahan tu walaupun medley kami lagu yang
agak serius pada awalnya, tapi masa 'chorus' kami penuh bertenaga
dan menarik sekali dan pada penghabisannya, kami diberi tepukkan
gemuruh dan sebilangan penonton bangun. sangat mengujakan kot!

video























































then, masa yang paling ditunggu ialah time nak dapat results tu!
Ya Allah.
masa tu tak dapat nak cakap apa-apa,
semua tengah takut yang amat.
kitorang bepeluk kuat-kuat.
dia umumkan saguhati dulu,
lepas tu tempat ke-3
dan ke-2.

masa nak announce tempat ke-2 tu,
semua SC nangis, pelok, tak nak dengar, macam-macam lagi.
juruacara tu cakap, sekolah yang menang dari Seremban,
kami dah sorak awal-awal.
but, apa boleh buat.
Kolej Tunku Kurshiah tu pun dari Seremban jugak.
memang SDAR sebagai naib johan.
Masa tu kan, tak henti-henti nangis. semua!
kisah apa kitorang lelaki ke,
sebab mostnya pelik weirdo kenapa budak "SDAR"
nangis sampai macam tu sekali.
hehe!
aku yang tak tahu apa-apa ni pun gila-gila gak kot. fuh!
tapi kami lagi teruk nangis bila pelajar TKC semua bangun sorak gila-gila,
siap nyanyi lagu sekolah dorang. tu tak boleh tahan dengar.

Haa ni results nya ;

Johan - Kolej Tunku Kurshiah
Naib Johan - Sekolah Dato' Abdul Razak
Ketiga - Sekolah Sultan Abdul Halim

Malam tu jugak ada award untuk conductor terbaik,
biasanya kalau conductor terbaik tu menang, sekolah tu gak menang.
Our conductor, Mohd Syahmi Izzat tak dapat award tu.
Tak tahu la kenapa, tapi dia perform 3 times lagi hebat than conductor TKC tu (yang macam itik??!!)
HAHA.



































then kami semua masuk bilik khas tu semula,
dengan air mata jatuh lagi tu. ceh.
semua pandang, kisah apa! haha.
masuk je bilik tu,
mula dah balik "jantan menangis!!!"
lagi pulak sekolah Alam Shah tu pun nangis gak
sebab dorang tak menang walaupun diorang did the best.
abis satu bilik tu huru-hara suara menangis.
tapi teacher kami bagi semangat,
dia cakap, guys! tak payah nangis.
kita tak kalah bla3...


























lepas tu semua dah ok kitorang keluar pergi stage semula ambil gambar.
























































ini, alumni SDAR, ex-band.

Balik tu pulak kitorang singgah di Alamanda,
release segala tension di kepala.
apa yang kitorang buat,
beli makanan banyak-banyak then makan!
tu la caranya. walaupun mood tengah sedih lagi ni.

So inilah dia pengalaman yang paling berharga di SDAR dan hidup.
sangat-sangat unik dan first time rasa feel antara banders semua.
tak tahu nak cakap, speechless.
kena rasa sendiri lah =)
now, I've been missing them.
sangat rindu mereka semua.
a day kalau rindu yang amat,
saya akan spend about 8 times to watch the videos of finale tu.
sambil air mata mengalir, so fraggile!
=)

p/s; inilah nikmat di SDAR bersama SC! one band one sound 1 band 1 sound!!!!