Inevitable Journey

Pengembaraan Yang Membawa Kita Ke Tempat Yang Baru
Dan Yang Akan Membawa Kita Pulang

Oct 3, 2009

The Eid Mubarak

Assalamualaikum.
sekian lama tertunggu niat yang baik bilalah boleh aku post ni.
Now, it's time lah kan. Kira dah ok la ni.
Even aku tak buat kelainan tu, tapi aku post je la untuk tatapan korang semua oke!

Aku nak ceritakan pasal raya tahun ni.
Macam biasa, aku akan balik kampung di Sepri, Pedas, Rembau.
Kampung mak saya yep.
Tahun ni apa yang lain ek?
Mm. Mood raya tahun ni agak kureng! haha.
Sebab my sisters tak berada di sana pagi raya.
Sorang kena raya bersama suami and sorang lagi kerja.

Tapi still oke lah sebab I got my anak buah sedara, anak sedara buah?
ha, lebih kurang la tu.
My mom punya akak punya anak-anak pun semua ada with their husband and wife.
kira my cousins la kan.
But, mostly yang penting!

Tahun ni saya kena jadi anak dara ya! ngeee.
Disebabkan ketidakcukupan perempuan di kampung,
and tiada cousin perempuan sebaya saya,
kenalah jadi and must be.
Kira responsibility lah even my sis tu cakap "nak dapat duit raya lebih"
kurang asam! haha.

apa yang saya buat?
heee. mestilah kemas-kemas, masak-masak tu kurang sebab saya tak gemar!
haha. tapi still lagi la buat sikit-sikit.
pastu tolong orang angkat tu ni and lain-lain.

Before saya attach gambar pasal persiapan raya,
lihatlah dulu yep kampung saya.

























Ini lah kampung saya dan view nyep

Now, akan tunjukkan persiapan raya.

18/09/09
























operasi mengemas rumah
jangan salah faham, bukan budak tu je eh yang buat kerja!
hehe! =)






































operasi mencari kayu pelita


19/09/09

sehari sebelum raya diteruskan dengan aktiviti yang lebih menarik pada sebelah pagi and petang!
antaranya masak lauk pauk dan membuat lemang, pasang pelita dan macam-macam lagi
























sesi melemang!









































lemang dah siap, boleh la rasa
siapa-siapa yang tak puasa
masa tu.



























makanan! yeah.
terbaik dari kuali oke.
ni lah dia juga juadah berbuka.
simple! tapi sedap sangat kot!















petang tu plak trip pasang pelita
and juga jalan-jalan 1 kampung dengan adik naik moto.
wah! best! amek udara segar. tapi lagi ramai lagi best kan.

the eve!!!

pasang pelita!
crackers!
bunga api!









































hehe! seronok time ni...!
tapi aku tak main sangat pon.
aku banyak main bunga api kecik tu.
HAHA.
time fireworks, aku lari jauh2.
=)




20/09/09














haha. ni lah pagi ku di kampung, sangat sejuk punya pasal.
10 lapis pun aku terima lagi.
actually tu da lama bangun da, sje suruh amek kan gambar. =)

lepas tu siap-siap semua makan, and pergi sembahyang sunat hari raya.













ke masjid , naik kereta dah,
dulu tak. =)























ramai sangat, sampai stok kat luar. hehe.

then, then and then.....

pulang lah ke rumah kampung untuk next cerita.
saya, tak da cover punya pasal, terasa lah segan,
kalau tak, boleh mengepit sebelah akak-akak. hu.

semua entah, nak cepat,
"nah pit duit raya"
haha, aku cakap la,
"ha!? kenapa cepat sangat ni? sabar-sabar-sabar ye"

patutnya aku yang kena sabar semua ni.
sampai mak saya fed up saya cakap
"nanti nanti!!!"
haha.

so lepas tu lah saya start bermaafan,
diorang tanya kenapa lambat,
"carik mood lah"
wakaka.
and terus snap juga....














my lovely atuk and lovely wan

then, tugas saya pula untuk buat shoot.
photoshoot, more to offer and snap lah.
candid gak kot.
















































hehe. diva kot belah kanan ni.














arisa!














seterusnya, kami meneruskan raya bersama-sama
di sekitar kampung. rumah saudara mara wan
semua2 lah.














konvoi.. jalan2 raya!!!












































haaa, ni la antaranya.
hihi. angpau masyuk! =)











my mom and my dad pula bercanda bersama-sama moto!
cis tak aci. huu.
plus, mereka jalan beraya berdua je pulak.
sangat bagus ye!



haa!
lepas tu kan,
timbul pula wanita
sorang ni.
(lepas balik kerja)
=p
so kami beraya la bersama.
masa tu petang,
raya kat kampung wan belah ayah



Then!
sebenarnya, raya tu tak terus menerus.
penat and kenyang je, balik rumah dulu.
masa tu la orang duyun-duyun datang rumah.
saya? huu. anak dara la!
kadang-kadang dah tak larat sangat, menyorok je.
=)
























petang-petang sikit, saya sama adik ronda-ronda satu kampung!
naik moto, ambil fresh air! wah best.
kabus atas kepala je, lagi-lagi lepas hujan.
pulak, dengan tak tukar baju melayunya lagi,
carik anak sungai, and haha pesta air.
woh! gian sangat nak usik sungai.
best!



setelah seharian menjadi
photographer bertauliah yang bebas. cehh.
saya pun transfer la pulak.
berat kamera and phone ni kan.
=p



so, ini lah yang berlaku seharian pada 1st raya!
malam tu pulak macam biasa,
teruskan bermain mercun and bunga api.
bla3...
yang pasti! pesta makan berjalan setiap minit oke.
haha.
paling best makan kek!
sedap kek ni.






=)







21/09/09

morning!
kembara raya hari kedua diteruskan lagi.
kali ni tukar orang pulak.
raya bersama my ayong and abang long.
dorang baru balik dari kl, so second day lari sini pulak lah.
=)





















































horey.
main buaian!







tu cerita pada hari siangnya,
turn night.
kitorang buat rombongan ke rumah my cousin pulak di S2.
masa tu dah pack da barang.







































ni je la yang berlaku untuk 2nd day.
penat sangat apa-apa pun.

22/09/09

3rd day!
still raya bersama family yep.
masa ni pergi ke rumah MB di Rantau.
tapi ramai sangat, huh pening.







































makanan katering sedap
bawak balik please . . !
=)






then kami terus beraya lagi.
catch up my dad punya adik beradik punya rombongan raya.












belah kiri ni my wan belah ayah.






















relatives - my cousins & pakcik makcik



















me, the tallest, black =)

and night, raya pula di my mom punya member tapi pergi tanpa my mom.
cik ibah.
and see danish. kanak-kanak comey bijak itu.
dia minta saya ajarkan tunggang basikal lagi. =)












ni lah yang terjadi for the 3rd day.
and lepas ni, akan ceritakan pulak beraya bersama members!
will be continue.....


3 comments:

iqa said...

sweets kg la..
still kayu r...
kg ak jgn arap.!!
haha...beskal.??
best3..
wah...bsama d dapur r...
ble dpt kumpol rmai3 ni syok an..
tp ak xdpt pon mrase lemang taon ni..huhu
kusyin n slimut belang.??
haha..ko emang da bgun..skali pandang pon da taw.
arisa so cute..
danish pon..
hak
buai.??
turun la wei..
patah dhn kyu uh kang..
hak3///

nurHAZIRAH said...

gler best kg koe,
nk kawen laa dgn koe plis plis?
(ttbe)
HAHA.

:DD

caPik said...

tqah ; haha thx. xpe, kg batu kuat kot. keh3. Mm. yep best sgt nek beskal, ade gmba beskal aku pose maut nye nmpk fun, tp xmoh ltak =) Mm. laa xpe tahun dpn dpt la lemang. haha. yep, pndai btol, tp nmpk nikmat an tdo? kaka. yep, arisa cute n clever! haha, xde mkne patah. elastic and flexible kot. HAHA.

iera ; haha. best! boleh saja kout!!!
sbb tak da prmpuan, penat sy leh cover! HAHA.
tp nk farah juga. =) =) =)
kamu emi je la oke. =p